پریسا و نجف از سنگسار نجات یافتند

آقای رئیسی، شما وکیل مدافع دوتن از محکومین به سنگسار، خانم پریسا الف. و همسر ایشان آقای نجف الف. هستید که حکم سنگسارشان توسط دیوانعالی کشور نیز تایید شده بود. گویا به تازگی حکم برائت ایشان صادر شده است. از این بابت که جان این دونفر را نجات یافت، به شما تبریک میگویم. لطفا بفرمایید که این دو نفر اکنون در کجا به سر میبرند و وضعیت آنها در آینده نزدیک چگونه خواهد بود؟
رئیسی: حکم نهایی شعبه ١٥ تشخیص دیوان محترم عالی کشور در باره این دو نفر صادر و بزودی جهت اجراء به زندان عادل آباد شیراز که محل نگهداری این دو تن است، ابلاغ خواهد شد.
مطابق این حکم آراء قبلی آنها خلاف شرع و قانون تشخیص داده و نقض شده و مجازات آنها از سنگسار به ٩٩ ضربه شلاق تغییر یافته است. البته محکومیت نجف علاوه بر شلاق، ٥ سال تبعید به شهر یزد نیز است. و پس از اجرای مجازات شلاق باید هر دو از زندان آزاد شوند و نجف به محلی که بعنوان محل اقامت اجباری تعیین شده اعزام گردد.
نا گفته نماند که این دو نفر به اتهام دایر کردن مرکز فساد و قوادی توسط شبعه ١١٣ دادگاه جزایی شیراز هر یک به ده میلیون ریال جریمه و ٧٥ ضربه شلاق محکوم شده اند و نجف علاوه بر آن به یکسال تبعید به لار در جنوب استان فارس و به اتهام نگهداری تجهیزات دریافت ماهواره به پنج میلیون ریال جزای نقدی نیز محکوم شده است.
چون این افراد به مجازات زندان محکوم نشدهاند، مدت حدود دو سالی که در زندان طی کردهاند به جای جریمه نقدی آنها محسوب میگردد. از این جهت، پس از اجرای حکم شلاق، آزاد خواهند شد. البته خانم پریسا الف آزاد میشود و آقای نجف الف تبعید میشود.
پریسا چند تا فرزند دارد و چه کسی در این مدت از آنها نگهداری میکرده است؟ آیا سرپرستی فرزندان پس از آزادی پریسا به وی محول خواهد شد؟
رئیسی: پریسا دو فرزند دارد. یک دختر ١٤ ساله و یک پسر ٣ ساله که پسر ایشان روز محاکمه در دادگاه در کنار ایشان حضور داشت. دراین ایام دختر ایشان نزد خواهرش بسر میبرد. پسرش ٩ ماه در زندان با مادرش بوده و پس از آن نزد خواهر پریسا بسرمیبرد. پس از آزادی پریسا حق سرپرستی پسرش سه سالهاش را دارد و در مورد دخترش با توجه به سنش انتخاب با دخترش است و در این شرایط اولویت نیز با او است
شما از چه زمانی وکالت این دو نفر را پذیرفته بودید و آیا وکیل دیگری در این پرونده شما را یاری میکرده است؟
رئیسی: بعد از دستگیری اولیه، یک تیم دونفره از وکلای انتخابی وکالت این دو نفر را به عهده داشتند و تا پایان مرحله اولیه و در مرحله تجدید نظر و پس از آن تاانتهای ماجرا نیز این دو وکیل ادامه وکالت دادند. اما پس از اینکه شعبه ٣٢ دیوانعالی کشور رای سنگسار را تایید کرده بود، من در جریان پرونده ایشان قرار گرفتم و به اتفاق خانم شادی صدر وکالت ایشان را دو نفری به عهده گرفتیم.
از طرف وکلای اولیه به رای دیوانعالی کشور اعتراض شده بود و پرونده به طور فوقالعاده به شعبه تشخیص دیوانعالی کشور برای رسیدگی نهایی ارسال شده بود. در آنجا دفاعیه را به همراه وکلای سابق ارائه دادیم که این دو وکیل تا پایان همراه ما بودند.
به نظر شما تاثیر برائت این دو نفر از زنای محصنه چه تاثیری در سایر پروندههای سنگسار خواهد داشت؟
رئیسی: به پرونده این دو نفر در جای خود رسیدگی شده و مورد توجه قرار گرفته است و تاثیر مستقیم برائت فقط در همین پرونده است. اما اگر مورد مشابهی باشد که جرم زنا بر اساس علم قاضی به اثبات رسیده باشد، میتوان از استدلالی که قضات محترم شعبه ١٥ تشخیص دیوانعالی کشور در این پرونده استفاده کردهاند، در بحث اینکه شرایط قانونی برای احراز جرم باید چه کیفیتی داشته باشد استفاده نمود.
با توجه به اظهارات آقای کریمیراد، وزیر دادگستری و سخنگوی قوه قضائیه، که بیان داشتهاند حکم سنگسار در ایران اجرا نمیشود، آیا فکر میکنید که همه احکام سنگسار لغو شود؟
رئیسی: امیدوار هستم که این اتفاق بیافتد. اما عدم اجرای حکم سنگسار کافی نیست! تا زمانی که این مجازات در قانون وجود دارد، این امکان وجود دارد که مجددا افرادی اعمالی مرتکب شوند که از مصادیق این جرم باشد و بوسیله دادگاهها محاکمه و محکوم به سنگسار شوند. توقف در اجرای حکم در واقع به مفهوم حذف کامل این مجازات نیست. اما اظهارات ایشان این امید را ایجاد میکند که بهرحال این امکان وجود دارد که در یک پروسه قانونی این عنوان مجرمانه با چنین مجازاتی از سیستم کیفری کشور حذف شود.
آیا در رابطه با نامه وکلای داوطلب به آقای شاهرودی پاسخی دریافت کردهاید یا انتظار پاسخ دارید؟
رئیسی: پاسخ مشخصی دریافت نکردهایم، اما انتظار داریم ، بخشی از خواستههای ما با این وعدهای که مجازات سنگسار اجرا نخواهد شد، میتواند تا حدودی تامین شود. اما در عین حال تا زمانی که این مجازات در سیستم کیفری ما به عنوان یکی از قوانین لازمالاجرا در مقررات مربوط به مجازات اسلامی وجود دارد، طبیعتا جای نگرانی جدی درباره اجرای سنگسار هست.
توقف اجرای سنگسار همه انتظارات ما را برآورده نمیکند. انتظار ما این است که قانونی بدون اینگونه مجازاتها داشته باشیم. اکنون میبینیم خود مقامات جمهوری اسلامی و مسئولین امر هم توجه دارند که سنگسار اجرا نشود. قانونی که نمیخواهد اجرا شود، بهتر است که از سیستم کیفری هم حذف شود و وجود نداشته باشد تا امکان سوءاستفاده از این عنوان هم علیه کشور و مردم وجود نداشته باشد.
نظر شما درباره مجازات اعدام چیست؟
رئیسی: در حال حاضر اولویت روی حذف سنگسار متمرکز است. قانون سنگسار برای یک جرم خاص، یعنی زنای محصنه، تعیین شده است در حالیکه اعدام مصادیق مختلف دارد. بحث اعدام پیچیدگی و ظرافت خیلی بیشتری دارد و مقاومت در مقابل حذف اعدام خیلی بیشتر است، در حالیکه حتی نمایندههای مجلس و قوه قضائیه اظهار میکنند که ما سنگسار را اجرا نمیکنیم. بهرصورت، ما که علاقمند به موضوعات حقوق بشری هستیم در این حوزه تلاش میکنیم. آرزوی من این است که روزی برسد تا مجازات اعدام در سراسر دنیا حذف شود و وجود نداشته باشد.
سپاس، و برای شما آرزوی موفقیت بیشتر دارم.